mo_jen.jpgOktóber 11-én nevezték meg a 2012-es irodalmi Nobel-díj nyertesét. Mo Jen kínai író ezzel végérvényesen beírta nevét az irodalmi köztudatba.

Október második hetében ismét élénk találgatásba kezdtek az irodalmi körök, vajon ki nyeri az idei irodalmi Nobel-díjat. A jelöléseket hagyományosan február 1-jéig lehetett leadni, a beérkező több száz névből május végéig csak öt marad. Ennek az öt szerzőnek a munkásságát vizsgálta meg részletesebben a Svéd Akadémia, majd döntött arról, hogy ki kapja a díjat. Azt azonban csak 2062-ben fogjuk megtudni, hogy kik szerepeltek az ez évi listán, és milyen véleményt írtak róluk a Nobel-bizottság tagjai, ezeket az adatokat ugyanis ötven évre titkosítják.

Az irodalmi Nobel-díj odaítélése során fontos szempont, hogy olyan szerzőkre irányítsák rá a figyelmet, akik még csak úton vannak a világhír felé. Így nem csoda, hogy a 2012-es díjazott, Mo Jen neve sem túl ismert hazánkban. A Nobel-díj honlapján található szavazás szerint a mintegy 13 ezer voksoló csupán harmada olvasott bármit is tőle.

A Mo Jen (más átítással Mo Yan) művésznév, azt jelenti: ’nem beszél’. Az író 1955-ben Guan Moye néven látta meg a napvilágot a shandongi Gaomiban, Kínában. A Vörös cirokmező című művéből Yimou Zhang 1987-ben azonos címmel filmet forgatott, amely 1988-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve-díjat kapott. Az életművével való ismerkedésként a szerző mégsem ezt a művét ajánlja, hanem a Life and Death are Wearing Me Out (kb. Élet és halál elkoptatnak) című 2006-os regényét, amely viszonylag átfogóan mutatja be írói stílusát. A könyvet mindössze 43 nap alatt írta meg, de a szereplők már évtizedek óta megvoltak a fejében.

A díjazás indoklásában az áll, hogy Mo Jen a hallucinatorikus realizmus révén ötvözi a népmeséket, a történelmet és a jelent. Saját bevallása szerint azért lett író, mert úgy érezte, nagyon sok mondanivalója van. Kíváncsian várjuk, hogy a hazai közönség melyik művével ismerkedhet meg legelőször magyarul.

Forrás

Nobelprize.org
Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr544848363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása