frankfurt2012.jpgVideófal, multimédiás szemüveg, PlayStation. Ki hinné, hogy ezek az eszközök mind-mind egy könyvvásár kiállításának részei?

Október 10-én immár 64. alka­lom­mal nyitja meg kapuit a Frankfurti Könyvvásár. Az ötnapos rendezvényen több mint 7000 nemzetközi kiállító képviselteti magát, és 3200-nál is több programmal várják az érdeklődőket. Meghívott vendégként Új-Zéland irodalmával és kultúrájával ismerkedhetünk meg, a mottójuk: „While you were sleeping” (Amíg te aludtál). Ahogy a tavalyi vásáron, idén is számos szakmai előadást tartanak, a fő kérdés továbbra is a kiadók helye a digitális világban.

Az új technológiák megannyi lehetőséget rejtenek magukban. Hogyan fog például kinézni a jövő osztályterme? Milyen eszközökkel fognak tanítani? Ezt kísérelték meg bemutatni több mint 300 négyzetméteren a Cyber Classroom felépítésével, vagyis egy olyan osztályteremmel, ahol a multimédiás eszközöket használják az oktatáshoz. Gondoljunk csak bele, mennyivel egyszerűbb lett volna annak idején megérteni egy atom szerkezetét, ha a képzeletünk mellett/helyett 3D-ben láthattuk volna a kinézetét. Vagy ha mondjuk a geometriai feladatoknál a térbeli gondolkodásunkat egy virtuális makett segítette volna. A könyvvásáron többféle bemutató órán is részt lehet venni, elsősorban reál tárgyakból (pl. biológia, kémia, fizika).

De hogy néz majd ki a jövő interaktív könyve? Erre a PlayStation játék könyvek segítségével már most választ kaphatunk. Az elsőként kifejlesztett Wonderbook (Varázskönyv) a Book of Spells címet viseli, és a Harry Potter-könyvek világába kalauzol bennünket. Olvasás közben magunk is varázslótanoncokká válhatunk, hiszen a könyvhöz tartozó varázspálcával a különböző varázslatokat el is sajátíthatjuk. A játék működését ezen a videón szemléltetik.

Noha hazánkban is egyre több e-könyv fogy, a hagyományos könyvek egyelőre nem szorultak ki a Frankfurti Könyvvásárról. A Szép Magyar Könyv 2011 hat díjazottja mellett sok-sok könyvújdonsággal és -bemutatóval is készül Magyarország, a Pagonytól a Kalligramon át a Magvetőig számos kiadó kiadványa képviseli a magyar kultúrát.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr414829275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása