Coralie Bickford-Smith.jpgA nyáron bukkantam rá a Penguin borítótervezőjével készült interjúra az izgalmas nőportrékat posztoló WOW oldalán. Szeretem a Penguint, a tervező nevével fémjelzett vászonkötéses Classics sorozatért pedig egyszerűen odavagyok.

Coralie Bickford-Smith a Readingi Egyetem tipográfia és vizuális kommunikáció szakán végzett, és immár tíz éve a Penguin házi borítótervezője. Számos szakmai elismerést tudhat magáénak, s szerepelt többek közt a The New York Times, a Vogue és a The Guardian hasábjain. A Great Food és a Penguin English Library után legutóbb a viktoriánus kor könyvművességét idéző vászonkötéses sorozatával hívta fel magára a könyves világ figyelmét.

Az egyetemi évek sok tanulással és a saját munkájába vetett hit felépítésével teltek. Miután a dizájn több területén kipróbálta magát, a Penguinnél kötött ki, ahol sok klasszikust öltöztetett új ruhába. A vászonklasszikusok hatalmas sikere váratlanul érte. Elmondása szerint a fogadtatás annak köszönhető, hogy akkoriban kerültek piacra, amikor a könyv eldobhatóvá vált, ezzel egy időben pedig mint dizájntermék az ajándékpiacon és a belsőépítészetben egyre növekvő szerephez jutott.

A Penguinnél végzett munkájáról nagy lelkesedéssel beszél. A legjobban azt szereti, hogy nincs két ugyanolyan munkanap. Minden borítóhoz máshol kell keresgélni, a munka jellegétől, a korszaktól függ, hogy hol kutat a képanyag után. Vannak napok, amelyek múzeumokban telnek. Az étvágygerjesztő Great Food sorozathoz például kerámiákat keresett a világ minden tájáról. A Penguin English Library borítói textíliákon és mintákon alapszanak. Ez azért szép, mert minden terv elkészítésénél a dizájn más-más területéről tanul valamit.

Penguin-Classics-1.jpgFolyamatos kihívást jelent számára a kiadó erős vizuális hagyománya, amelytől nem lehet elszakadni a borítótervek megálmodásánál. A tervezési folyamat elején felteszi magának a kérdést: hogyan tudja a szokásos alapanyagokból, átlagos költségvetésből a leghatásosabb borítót létrehozni. Az alapanyag jelenti a kiindulópontot. Minden anyagnak megvannak a határai, amelyeket be kell tartani a könnyed, látszólag egyszerű végeredmény érdekében. A Penguin Classicsnál eleinte megszenvedett a fóliával, de mivel a mintákat az anyag sajátosságait figyelembe véve tervezték, az eredmény kifogástalan lett.

Sokat olvas, munkájához éppen azt, amihez tervez, saját kedvtelésére pedig dizájnról és különböző tervezőkről. Osztja Lewis F. Day nézetét, miszerint a mintatervezés nem önmagunk kiterjesztése a végtelen térben, sokkal inkább önmagunk kifejezése az adott keretek között.

Személyes honlapját meglátogatva tovább gyönyörködhetünk munkáiban.

Forrás

Meg...all things me
The Hidden Lantern

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr84742743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása