Múzeumok Éjszakája 2012

muzeumok_ejszakaja.jpgLassan lehetne éjszakák éjszakája is, annyi különleges éjszaka van. Csak a blog témájába illeszkedők közül: van Könyvek Éjszakája, Színházak Éjszakája, Európai Irodalom Éjszakája, Múzeumok Éjszakája — kétségtelen, hogy rohanó világunkban meg kell hosszabbítanunk a nappalokat. Valahogy így.

Szinte statisztika

Megkockáztathatjuk azt a tudományosan teljesen megalapozatlan, de vélhetően erősen valóságszagú kijelentést, hogy akad, aki több időt tölt múzeumban ezen az egyetlen éjszakán, mint az év többi napján. Mindenesetre kevés ember van, aki ne tudná, mi ez. Magyarországon immár 10. esztendeje.

Kíváncsiságból kitekintő

Ha az első helyet kell kiosztani, nem szabad elfelejtenünk, hogy Szentpéterváron, annak fővárosi időszakában, az elit körében szokás volt a fehér éjszakák alatt éjszakába hajlóan kulturális eseményeknek hódolni. Valószínűleg a sötétség hiánya miatt nem őket tekintjük ebben úttörőknek. Egyes információk szerint az első múzeumok éjszakáját még Múzeumok Tavasza néven Franciaországban rendezték, 1999-ben. Máshol az első Múzeumok Hosszú Éjszakája program helyszínének Berlint jelölik meg, 1997-es évszámmal.

Ma már 42 országban zajlanak események, bár nem feltétlenül ugyanazon a napon. Gyanús, hogy Moszkvában (Ночь музеев), Párizsban (La Nuit Européenne des Musées) ilyesmi május 19-én volt. És volt esemény ugyanaznap, helyesebben ugyanazon az éjszakán Lettországban, Finnországban, Észtországban, Skóciában, Írországban, Romániában, Olaszországban. Az angolok ebben is különcködtek, a Museums at Night Londonban május 18-a és 20-a között zajlott. Németországban bármikor van Lange Nacht der Museen. De tényleg.

Magyar múzeumok éjszakája

A mi szempontunkból az a lényeges, hogy Magyarországon idén mindez június 16-án, szombaton történik. Budapesten 102, vidéken 176 helyszínen. Éppen van időnk kipihenni az Ünnepi Könyvhetet és a Könyvek Éjszakáját, és máris 1500 forintos áron (gyerekek 600 forintért) bepótolhatjuk az éves múzeumlátogatási elmaradást, avagy a hivatalos honlap bevezetője szerint „a kultúra sokkal többet ér, mint amennyibe kerül, és a hézagos műveltség is jobb, mint a műveletlenség”. Kifogás, mentség nincs, az ország múzeumainak kapui kitárva, még nagyvároskerülők is találhatnak testhezálló programot: én Bátára megyek, a Fekete Gólya Házba. Vagy mégis az Országos Széchényi Könyvtárba. Vagy Debrecenbe a MODEM-be.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr364577342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása