helikon.jpgMi másról írhatnánk ilyen változékony, esős időben, mint a könyvmúzeumokról?

Részben, mert kinek van kedve ilyenkor az innovációhoz, mit nekünk digitális archívumok. Másrészt, mert a könyvmúzeumok olyan szépek, szívet melengetőek, divatosan retro hangulatot és valami nemesi fennköltséget árasztanak.

Könyvmúzeum — a keletkezésének eredeti helyén megmaradt könyvtár, mely a könyvtörténet múltbeli kincseit a hagyományos berendezés és nyilvántartás fenntartásával őrzi. Nehéz is megmondani, mi a lelkesítőbb egy régi könyvtárban: a nagyon régi könyvek vagy a berendezés látványa.

Ilyesmit egyházak, egyetemek kezelnek, és a nemesek hagytak ránk, egy részüket lehetőségünk van látogatni is. A teljesség igénye nélkül dobunk be néhányat a köztudatba.

Az egri Főegyházmegyei Könyvtárat Eszterházy Károly egri püspök alapította, és olyan ritkaságok vannak benne, mint Mikes Kelemen eredeti kézirata és az Egri hóráskönyv hártyalevelekkel vagy a Miskolczi Lászó-féle misekönyv pergamenen.

A Kalocsai Főszékesegyházi Könyvtár 2004-ben bekerült a svédországi ISIM kiadó a világ tizenkét legszebb könyvtárát bemutató könyvtáros kalendáriumába. És ez csak a külcsín, itt olyan különlegességet találhatunk, mint a Biblia Latina kódex, melyben a magzati bárányok bőréből készült pergamenlapokra a teljes szentírást egy milliméter nagyságú betűkkel másolták le.

Magyarország legnagyobb és egyetlen épen maradt magánkönyvtára, a Keszthelyi Festetics-kastélyban található Helikon Könyvtár több mint 90 ezer, főleg 18. és 19. századi kötetet tartalmaz. És az a 200 éves könyvespolcrendszer!

A gazdag főnemesi előrelátás szomorú hiábavalóságára példa az újkígyósi Wenkcheim-kastély könyvtára, de ez eszünkbe juttatja, hogy egy nagyon híres Wenkcheim-palotában, Budapesten csodaszép könyvtár van, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Az pedig e-olvasótermestől korszerű virtuális információs központként már a 21. század.

Nos, mégsem mondhatjuk, hogy pokolba a digitalizálással, hiszen éppen ez a módszer segít megmenteni a kódexeket, ősnyomtatványokat az utókornak. Legalábbis egy ideig.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr184544405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása