A skandináv országok, Dánia, Izland, Norvégia és Svédország, valamint a hozzájuk csatlakozó Finnország mutatkozik be díszvendégként az idei, immár XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A 2012. április 19—22-ig tartó rendezvénynek — amelynek ez alkalommal is a Millenáris ad otthont — idén különleges kísérőprogramjai is akadtak.

A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 19-én 12 órakor veszi kezdetét a Millenárison, ahol a szervezők négy napon keresztül több mint 350 programmal várják az érdeklődőket. Idén az északi országok a fesztivál vendégszereplői: húsznál is több neves skandináv és finn alkotó látogat el hazánkba. Díszvendég-íróként Claudio Magris olasz írót hívták meg, aki Esterházy Péter társaságában mutatkozik be a magyar közönségnek. Ahogy már megszokhattuk, a belépőt ezúttal is le lehet vásárolni a kiadók standjainál.

A Könyvfesztivál számos programjából csupán szubjektív szemezgetésre futja. Április 19-én, csütörtökön például a Stúdió K Színházban Svájci írók a színházban — könyvbemutatóval egybekötött színházi előadás várja a közönséget, ennek keretében 19 órakor kezdődik Lukas Bärfuss Szüleink sexuális neurózisai című előadása. Április 20-án, pénteken a digitalizáció, a digitális tartalomfejlesztés uralja a szakmai programokat. A témából nem maradnak ki a könyvkiadók sem: 12 órától a Könyvtáros Klubban könyvkiadók és könyvtárak párbeszéde kezdődik el a digitális könyvkiadásról és a szerzői jog aktuális kérdéseiről a Typotex Kiadó kerekasztal-beszélgetésének keretében. A digitális forradalom délután is zajlik, 14.30-tól a Supka Géza teremben német–magyar kerekasztal-beszélgetés kezdődik E-könyvek — vihar egy pohár vízben, avagy hosszú távú megoldás a könyvek és a fák részére címmel. Mindeközben panelbeszélgetéseket tartanak a Millenáris Európa Pontján egyebek között a skandináv rejtélyről vagy a „másság”-ról. 18 órától a Budapesti Román Kulturális Intézetben A fiatalok irodalma a facebook és az irodalmi körök között témájú programra várják az érdeklődőket.

Április 21-én, szombaton 10.30-tól Hallgatjuk-e a zenét vagy csak halljuk? címmel lesz beszélgetés a Könyvtáros Klubban arról, hogy a zenei gyűjtemények hogyan szolgálják a zenehallgatás kultúráját. 12.30-tól a Lázár Ervin teremben találkozhatnak az érdeklődők az afrikai drámaíróval, Koffi Kwahuléval. Ugyanekkor a Könyvtáros Klubban a Márai 2 programról esik szó. A könyvtámogatási pályázatokról, rendszerekről dr. Thimár Attila, az NKA Könyvkiadás Kollégiuma vezetője és Lukács Szabolcs, a Könyvtárellátó ügyvezető igazgatója tart előadást.

16 óra után kortárs szerzőkkel tartanak kerekasztal-beszélgetést a Hess András teremben Kinek írok én? címmel. 18 órától pedig a skandináv krimik sikerének titkairól tudhatunk meg többet az Osztovits Levente teremben Håkan Nesser (Svédország, Animus Kiadó), Leena Lehtolainen (Finnország, Animus Kiadó) és a Lene Kaaberbøl — Agnete Friis szerzőpáros (Dánia, Libri Kiadó) részvételével. Mindeközben a Petőfi Irodalmi Múzeumban Az Árulásról címmel kezdődik beszélgetéssel és filmvetítéssel egybekötött könyvbemutató.

Április 22-én, vasárnap 13 órától Lene Kaaberbøl és Agnete Friis dán írók Cigányátok című regényének interaktív feldolgozását élvezhetik az érdeklődők, 14.30-tól pedig a Könyvtáros Klubban az olvasás jelenéről és jövőjéről beszélgetnek olvasáskutatók, irodalomtörténészek.

A Könyvfesztivált számos kiállítás is kíséri, bepillantást nyerhetünk többek között a Magyar Művészkönyvalkotók Társaságának műtermeibe vagy az izraeli gyerekkönyvek illusztrációiba is.

A Gondolat Könyvesház, a Két Egér Könyvesbolt és a Massolit Books & Café álmodták meg az első Kis Könyves Éj programsorozatot, az idei Könyvfesztivállal párhuzamos új eseményt. A kitalálók 2012. április 20-án esti könyvesbolti barangolásra invitálják az egyedi, kis könyvesboltok rajongóit. A szervezők nem titkolt célja, hogy felhívják a figyelmet ezekre a könyvesboltokra, de törekszenek arra is, hogy a boltok együttműködjenek, ismerjék meg egymást. A barangolni vágyókat számtalan program várja pénteken este, amelyek sora folyamatosan bővül. Mi szem-szájnak ingere, de még a fülünk sem árválkodhat: a Massolit Books & Café Skandináv Házzal közös rendezvényei sorában Magyarok norvég szemmel – norvégok magyar szemmel címmel nyílik kiállítás, amelyet skandináv filmest követ.

Az Írók Boltjában vers és zene várja az érdeklődőket, a Gondolat Könyvesházban a Könyvespolc Galéria bemutatja Soltész Noémi és Kalotás Csaba fényképeit — könyvek között. A Ráday Könyvesházban irodalmi konyha tárul a könyvre és puliszkára éhes látogatók elé. A programajánló szerint 19 órától Melinda Nadj Abonji, Cserna-Szabó, Fehér Béla, Darvasi, Bächer, Váncsa, Jókai, Mikszáth, Parti Nagy, Örkény, Hamvas, Móricz, Polcz, Tamási… és sok más neves és nevezetes szöveg várja a vendégeket jóízű asztali beszélgetésre. A programsorozathoz a soproni Vörös Cédrus Könyvkereskedés is csatlakozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr224457606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása