_jeva 2012.03.23. 07:00

Az Arial

FONTos részletek 3.

FONTos sorozatunkban egy fontos témára, a betűtípusokra pillantunk rá időről időre. Az első bemutatott betűtípus az unalmasan népszerű, barokk antikva csoportba tartozó Times New Roman volt. Lássunk most még egy látszólag érdektelen betűtípust: mostani írásunk főszereplője az Arial.

Kevés elnyűttebb betű van, mint az Arial. Az újgroteszk csoportba tartozó betűtípusra jellemző, hogy a betűk szabályos felépítésűek, arányosak, szélességük állandó. Szerkezeti jellemzőjük, hogy vonalvastagságuk többnyire állandó. A talpatlan (sans serif) betűtípusok azonban gyanúsak. Ez persze részben poén, de a papíron írt szövegre tényleg jellemző, hogy a talpas betűk olvashatóbbak, mert a talpak vezetik a szemet.

Az unalmas besorolást mégsem ezekkel, hanem azzal a ténnyel sikerült megszolgálnia, hogy korábban a Word alap betűtípus-beállítása az Arial volt. Magyar elterjedését ösztönözte az is, hogy eleinte nem minden betűtípusnak volt meg a teljes karakterkészlete, ami a magyar ábécé szempontjából nem lényegtelen kérdés. Az Office alapbeállítása most az Arial betűre sokban hasonlító Calibrit javasolja elamortizálni, de természetesen ez könnyen átállítható.

Szegénynek még a története is sokkal inkább praktikus, mint érdekes. Az Arial a múlt század második felében kedvelt Helvetica betűtípus olcsóbb utánzata, melyet a Microsoft indított el világhódító útjára. Robin Nicholas és Patricia Saunders hozta létre 1982-ben a Monotype vállalat számára. Ők tervezték az Arial Narrow betűtípust is.

A túl gyakori használat miatt valamirevaló kiadványban az Arial betűcsaládnak nincs helye. Eltemetnünk azonban még korai, mert képernyőn, táblázatban jól olvasható betűtípusról van szó. Ráadásul a képernyős olvasáshoz éppen a talpatlan betűk az alkalmasak. Az Arial két fő felhasználási területe: PowerPoint-bemutatókban, mert körvonalai egyértelműek, és internetes kiadványok készítésekor, mert webes (webbiztos) betűtípusnak számít.

A sorozat következő írásában a Helveticáról muszáj szólnunk, amiről a fiatal grafikusok azt gondolják: ez az a betűtípus, ami hasonlít az Arialre.

Forrás

The Scourge of Arial

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr94332743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása