_Mimo 2012.01.13. 07:00

Olvasni szabad

Végre hozzánk is eljutott a „Nyitott könyvszekrény”-kezdemé­nyezés. 2012. január 20-án 18 órakor nyílik Magyarország első Nyitott Könyvespontja, Budapesten, a KÖKI Terminál Bevásárló­központ 2. emeletén. Azért az igazsághoz hozzátartozik, hogy léteznek már ilyen „könyvszekrények” az országban, csak nem ennyire nyilvános közegben (például a Budai Középiskolában van ilyen, de gondolom, oda nem mehet be bárki).

Ennyi bevezetés után talán már kíváncsiak vagytok, hogy miről is van szó.

A „Nyitott könyvszekrény” lényege, hogy egy nyilvános helyen felállított szekrényről bárki díjmentesen, regisztráció nélkül elvehet a polcon lévő könyvekből. Ha a kiválasztott könyvet elolvasta két lehetősége van: 1. visszaviszi a könyvet, 2. megtartja, de visz cserébe egy másikat, amihez esetleg ír egy rövid ajánlást. A legjobb eset persze az, ha az ember már rögtön egy cserekönyvvel érkezik, amit otthagy a kiválasztott helyett.

Az első ilyen könyvszekrényt Németországban állították fel (Darmstadtban és Hannoverben). Az ötlet a Clegg és Guttman művészpárostól származik.

Magyarországon a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház a Kultúra Napjával kapcsolatos programsorozat keretén belül nyitja meg a Nyitott Könyvespontot.

A bevásárlóközpont 2. emeletén felállítanak két fotelt, egy asztalt és három egymásba épített könyvespolcot. A magyar könyvkiadóktól már több ezer kötet érkezett. A megnyitón a felajánlott könyvek egy részével lesz feltöltve két szekrény, míg a harmadik az érkező olvasók cserekönyveire várakozik. Tehát az olvasás itt ingyenes, regisztrációmentes, nincs késedelmi díj, őrök, figyelő könyvtárosok, csak KÖNYVEK.

Mindenkinek ajánlom, hogy ha van ideje, legalább egyszer nézzen be a Nyitott Könyvespontra, vigyen magával egy megunt vagy több példányban meglévő könyvet, és válasszon egy másik izgalmas olvasmányt.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr193539417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása