Csáth Géza iránti vonzalmamat meghatározta a tény: egyszer egy férfi a Kályha című novellával vallott szerelmet. A szerelem elmúlt, Csáth Géza maradt. Így hát nem csoda, hogy csillogó szemmel olvastam a minap a Tiszatáj 2012. januári számában Borgos Anna írását Lovas Ildikó Spanyol menyasszony című könyvéről, amelyben kirajzolódik Csáth Géza és felesége, Jónás Olga kapcsolata, házasságuk utolsó hónapjának története.

Lovas Ildikó: Spanyol menyasszony. Budapest, Kalligram, 2008. 300.

Csáth Géza húszévesen írta meg első novelláját, az Anyagyilkosságot, huszonkét évesen megjelenik első novelláskötete, A varázsló halála. Rajzolt, festett, hegedült, zongorázott, zenét szerzett. 1909-ben az ópiumról írt esszét. Mikor egy napon váratlanul megnősült, már túl volt az első tűszúráson. A romló test, a fájdalom, az elváltozások, a magány és a kísérletezés írója lett immár, a kísérletezésé, amelybe végül belepusztul a test — írta Csáthról Illés Endre.

Adott egy zseni, nem vitás. Ám most vissza a nőhöz, akit férje gyilkolt meg három pisztolylövéssel. Érdekelt, ki Jónás Olga, s hogyan alakult át szerelme Csáth szerfüggősége alatt. Hogyan viselte a birtoklásvágyat, az agresszivitást, érdekelt, végig lehet-e ép ésszel nézni a szeretett férfi megsemmisülését. Felmerült bennem, vajon összeköthet-e két embert annyira az én-vesztés és a függőség, hogy nincs többé életösztön, veszélyérzet. Jónás Olga ugyanis nem menekült, pedig 1919-ben, amikor eldördültek a pisztolylövések, Csáth már a bajai kórház elmeosztályáról szökött meg. Hát, ezért (is) vettem meg a Spanyol menyasszonyt, s hogy választ kapok-e mindezekre — ha befejeztem, elárulom.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr903529482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása