Grófi családból származott, mégis a bohém Montmartre-on lakott. Ha ma élne, bérelt helye lenne a bulvármagazinok címlapján. Mulatók és bordélyházak, táncosok és munkásnők bűvöletében élte le harminchat évig tartó, rövidke életét. Henri de Toulouse-Lautrec 147 évvel ezelőtt született.

Szülei első fokú unokatestvérek voltak, ezért Henri egész életében genetikai eredetű betegségekkel küzdött. Kamaszkorában többszörös csonttörések miatt megállt a növésben, testi fogyatékossága egész életét meghatározta. Apja gyanakvással és megvetéssel szemlélte fia rangjukhoz méltatlannak ítélt, polgárpukkasztó alkotásait. Anyja azonban mindig is szerette és elfogadta őt, s megértette, hogy Henri a festészetben keresett és talált menedéket.

Gyerekként betegsége és származása szinte teljesen elzárta a külvilágtól, ezért Párizsba költözésekor mindent be akart pótolni. A hagyományos rajztechnikákon túllépve, képeit egyre inkább meghatározta a környezet, amelyben élt. Mindig az emberek érdekelték, és nem a tárgyak. Egyedülálló módon ragadta meg a táncosnők, énekesek, utcalányok, a kocsmák és örömházak életét, figyelemfelkeltő, már-már botrányos plakátjai pedig egy csapásra elhatárolták kortársaitól, Degas-tól vagy van Goghtól. Litográfiái, különböző folyóiratokban megjelent illusztrációi egy született reklámszakember tehetségéről árulkodnak.

Egész életében arra vágyott, hogy elfogadják, ezt azonban a legritkább esetben sikerült elérnie. A „szakma” klasszikusai megvetették, családjától eltávolodott. Ideje jó részét bordélyházakban töltötte, ahová nemcsak túlfűtött vágyai vezették, hanem a művészi kíváncsiság is. A lányok befogadták maguk közé, s ő részese lehetett mindennapjaiknak, két vendég közötti időtöltéseiknek, örömeiknek és bánataiknak. A nyilvánosházak témájából született litográfiasorozat, az Elles kivételes beleérző képességről és együttérzésről tesz tanúbizonyságot, melyet a női nem iránt érzett. A nők iránt, akik kedvelték, de sosem szerették annyira, amennyire szerette volna. Pedig ő maga sajátos öniróniával szemlélte helyzetét, amelyet ez a mondása is alátámaszt: „Ha meggondolom, sohase festettem volna, ha kicsit hosszabb a lábam!”

Az állandó kirekesztettség-érzés, a meg nem értés elől alkoholizmusba menekült, egyre jobban lecsúszott, és az önpusztító életmód végül korai halálához vezetett. Betegsége megakadályozta abban, hogy boldog és teljes életet éljen, de elősegítette, hogy származását félretéve kibontakoztassa különleges művészetét, amely ma sem merült feledésbe.

Albumok és monográfiák, könyvek és filmek, állandó és időszaki kiállítások dolgozzák fel időről időre életét. A Kossuth Kiadó Világhíres festők sorozatában ez év januárjában jelentette meg a Toulouse-Lautrecről szóló részt, de talán ismertebb egy régebben kiadott mű, a Moulin Rouge című életregény, amely először 1973-ban jelent meg magyarul a Corvina Kiadó gondozásában, majd 2001-ben a Vince Kiadó által a Paletta sorozat részeként. A könyvvel azonos címet viselő film azonban egészen más alapokra helyezi a századforduló Párizsa és benne a művészvilág bemutatását; a nem titkolt giccsparádé, a musical műfajából következő felszínesség inkább csak egyestés szórakozást ígér, amely aztán hamar a feledés homályába vész — díjeső ide, sztár főszereplők oda. Ha Toulouse-Lautrec életéhez mindenképpen filmfeldolgozás révén szeretnénk közelebb kerülni, akkor javaslom inkább a Lautrec című 1998-as francia filmdrámát, de valójában ez is csak árnyéka a Pierre la Mure által megírt regénynek, amelyben Toulouse-Lautrecet érző és szeretetre vágyó emberként, s nem tivornyázó, perverz bohócként ismerhetjük meg. És hogy melyik ábrázolás áll közelebb a valósághoz, azt az olvasókra bízom, de azt hiszem, az alkotások magukért beszélnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr133406292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása