Érdeklődéssel olvastam TataiTilde írását az életmódkönyvekről. Valahogy az az érzésem támadt, őt nem a legjobb választás ilyen témájú kötettel meglepni. Én azonban nagyon szívesen ajándékozok életmódkönyveket, és ezúton is jelezném az ismerőseimnek, hogy az én polcomon még elférne néhány kötet belőlük.

Úgy hiszem, a kulcsszó aurája valahol a célszemély körül dereng. Ha a megajándékozandó barátunk-családtagunk gyűjteményében már korábban is felfedezni véltünk életmódkönyvet, bízhatunk abban, hogy nem lövünk olyan nagy bakot az ajándékkal. De azért ezzel a témával óvatosan!

Addig nincs is semmi gond, amíg barátnőnket, aki minden nap kirakja a Facebookra a napi horoszkópját, egy olyan kötettel lepjük meg, ami 2012. évi előrejelzéseket, bolygóállásokat és holdciklusokat tartalmaz. A problémák akkor kezdődnek, amikor a rendszeresen fogyókúrázó hölgyet ajándékozzuk meg egy összefoglalóval a legújabb diétáról. Mert a csomagolást felbontva elég hamar lefelé fog görbülni az a mosoly, és a kicsordulásra kész könnyek közt könnyen kaphatjuk azt a vádat: „Szerinted is kövér vagyok?” Utána persze már hiába kezdünk mentegetőzni, hogy „Dehogyis! Szerintem nagyon csinos vagy! Csak hát szívesen olvasol ilyen témájú könyveket, nem?” — valószínűleg a desszertig ez esetben már nem jutunk el.

Aztán ott van a boldog párkapcsolatban élő barátnőnk, aki — valljuk be, mint mindannyian — olykor elgondolkodik azon, vajon valóban jól választott-e. Ez esetben is nagyon körültekintően kell eljárnunk, ajándékunk ugyanis árulkodik a véleményünkről. Ha egy „Hogyan frissítsük fel a régi lángot?” típusú könyvvel állunk elő, azzal akkor is nyugtázzuk a kapcsolatot, ha titokban meg vagyunk győződve róla, hogy az a pár bizony egyáltalán nem illik össze. Persze régóta szingli barátnőnket se lepjük meg „Készüljünk az anyaságra!” témájú könyvvel — de úgy hiszem, ez a kérdés már az empátia körébe tartozik.

Na de akkor mégis kinek mit? E kérdés eldöntésekor nemcsak a célszemély érdeklődési körét kell figyelembe venni, hanem igenis fontos az, mi mit gondolunk. Ha ostobaságnak tartom az ezoterikus könyveket, mégis ilyet adok ajándékba, akkor mondhatom ugyan azt, hogy csak szeretnék a másiknak örömet szerezni, de egyben hiteltelen is leszek, ha tudja rólam, hogy az effélére kiadott forintokat pénzkidobásnak tartom. Viszont ha magam is érdeklődöm a pszichológia iránt, és a kamasz unokahúgom folyton az élet dolgairól kérdez, érdemes neki olyan könyvet venni, ami a szerelem, a felnőtté válás vagy a személyiségfejlődés kérdéseivel foglalkozik. Vélhetőleg a biopiacon vásároló nagynéném sem fog fakanállal kikergetni a konyhából, ha az egészséges életmód témakörébe tartozó kiadvánnyal lepem meg. A szexuális élet izgalmasabbá tételét célzó könyvet se venné zokon a párom, ha azt írnám mellé a kártyára: ezt majd együtt fogjuk olvasgatni. Úgy hiszem, a jól megválasztott tartalom mellett meglehetősen sok múlik a csomagoláson.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr643398406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása