Újságírónak nem csak születni lehet — ez az alapgondolata a most megjelent Első leütés című könyvnek, amelyet 2011. október 26-án 18 órától mutatnak be Budapesten, a Tranzit Art Caféban.

Tóth Szabolcs Töhötöm: Első leütés. Gyakorlati újságírás nem csak kezdőknek. Budapest, Másfél Flekk Kiadó Kft., 2011. 430.

Sokan ismerjük azt az állapotot, amikor az a bizonyos fehér lap ott fekszik előttünk az asztalon, kezünkben görcsösen szorongatjuk a tollat, de csak nem jön az ihlet. Igaz, ma már inkább a monitor képernyőjét bámuljuk meredten, ujjainkkal dobolva a billentyűkön, melyeket csak nem tudunk leütni a megfelelő sorrendben. Ezt az állapotot idézi fel az Első leütés cím, amikor is hiába keressük, nem találjuk a megfelelő kezdő mondatot. Holott ez a pár nyitó betű meghatározza az egész írást.

Tóth Szabolcs Töhötöm nem kezdő újságíró, 2000 óta a Magyar Nemzet Hétvégi Magazin társszerkesztője, majd 2006-tól szerkesztője. Az A/4-es formátumú, 430 oldalas vaskos kötetet kézikönyvnek szánja azon kezdő, gyakorló vagy éppen hobbiújságíróknak, akik kíváncsiak arra, hogyan is kell jól megírni egy cikket. Az Első leütésről előzetesen is sok mindent megtudhatunk, ha elbarangolunk a kötet honlapjára. A tartalomjegyzékből kiderül, hogy a könyv nagy része tulajdonképpen nem is írástechnikákról szól, hanem a cikk megírásának hátterét mutatja be. Ez pedig elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy jó írás szülessen.

A honlapra azért is érdemes ellátogatni, mert a szerző ingyenesen letölthetővé tette az egész Ötödik fejezetet, amiben az interjúkészítés fortélyaival ismertet meg bennünket. A könyvbe „belelapozva” rögtön szembetűnik az esztétikus tipográfia, a logikus tagolás és a kézikönyvjelleg. Nincsenek túl hosszú fejezetek, a lényeget félkövér betűvel emelik ki, a tájékozódást a bal oldalon elhelyezett kis piktogramok segítik. A szöveget időről időre keretes kiegészítések, fényképek és Halter András illusztrációi szakítják meg. A mulatságos képregényrészletek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a kötet a sok-sok információ ellenére mégse legyen tankönyvízű.

A napjainkban oly népszerű kommunikáció- és újságíróképzések mind azt mutatják, hogy az írásnak a tehetség mellett egy jó része tanulható. Az október 26-i könyvbemutatón vezető szerkesztők vitatják meg, milyen ismereteket érdemes elsajátítaniuk a jövő újságíróinak. A pódiumbeszélgetés résztvevői Tóth Szabolcs Töhötöm mellett Bódis András (rovatvezető, Heti Válasz), Bodoky Tamás (főszerkesztő, atlatszo.hu), Dévényi István (főszerkesztő, MTI Új Média) és Pálinkás Szűcs Róbert (felelős szerkesztő, Origo).

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr903327213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása