Az ügynök halála, Salemi boszorkányok, Marilyn Monroe — az első bevillanások, ha meghalljuk a nevét. Pedig az amerikai drámaíró-esszéista életútja jóval gazdagabb ennél. Novellái, színdarabjai és filmjei most is aktuálisak. Arthur Miller ma lenne 96 éves.

Aktualitását mi sem bizonyítja jobban folyamatosan játszott darabjainál, újra kiadott könyveinél. Miközben e sorokat írom, az Örkény Színházban a Pillantás a hídról című darabot játsszák, amelyet nemrég mutattak be Mácsai Pál rendezésében. A Budapesti Kamaraszínházban pedig a Lefelé a hegyről látható Szilágyi Tibor főszereplésével. Az Európa Könyvkiadó tavaly adta ki a Jelenlét című elbeszélésgyűjteményt, én azonban most egy másik könyvre szeretném felhívni a figyelmet. Egy itthon kevésbé ismert drámára: az Üvegcserepekre.

 

 

Arthur Miller: Üvegcserepek.
Fordította: Ungvári Tamás.
Budapest, Scolar, 2011. 144.

 

 

 

A Broken Glass, azaz az Üvegcserepek Miller egy kései darabja, amelyben két esemény kapcsolódik össze. 1938 novemberében Németországban a zsidóellenes politika nyitányaként zsidó üzletek kirakatait törik be náci rohamosztagosok, és idős embereket aláznak meg az utcán. Ez a nap később Kristallnacht, azaz Kristályéjszaka néven került be a történelemkönyvekbe. Amikor ennek a borzalomnak a híre eljut a világ másik felére, Brooklynba, egy zsidó származású asszony — látszólag minden különösebb ok nélkül — váratlanul összeesik, és megbénul. Kezdetben senki nem érti, mi történhetett vele, és nem látják az összefüggést a két esemény között.

A dráma lényege az Amerikában élő zsidó közösség közönye a Németországban történtekkel kapcsolatban. Sylvia az egyetlen szereplő, aki nem tudja túltenni magát az újságban olvasottakon, és orvosa kezelése során házasságával kapcsolatos boldogtalanságára is fény derül. Férje, Gellburg hol túlontúl büszke származására, hol pedig szinte megtagadja zsidóságát, hízeleg antiszemita főnökének, feleségével pedig látszatházasságban él, amit még maga előtt is titkol. A darab személyes konfliktusok sorát mutatja be, „háttérben” a zsidóság egyetemes sorsának tragédiájával.

A dráma ez év szeptemberében jelent meg Ungvári Tamás nagyszerű fordításában, amelynek segítségével teljesebb képet kaphatunk Arthur Miller munkásságáról. Az Üvegcserepeket jelentős szakmai és közönségsikerrel játsszák a nagyvilágban, és remélem, egyszer hazánkban is színpadra kerülhet a hat éve elhunyt szerző Magyarországon még felfedezésre váró drámája

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr903306896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása