A totáliberizmus nem egy vallás, nem is egy filozófiai irányzat, sokkal inkább nevezhetnénk világnézetnek vagy hitvallásnak. No de kik is azok a totáliberisták, és mik a céljaik? Nyitó bejegyzésünkben lerántjuk a leplet a rejtélyről.

Hová mész te kis nyulacska?
Ingyombingyom táliber,
Totáliber máliber, kiadóba.

Valahogy így indult a TotáLiber története. A fenti sorok Halász Judit gyermekdalát idézik, ez adta az ihletet a névhez. A blogon személyes stílusban fogalmazzuk meg véleményünket könyvekről, könyves eseményekről és általában a könyvszakmáról. De hogyan is jönnek ide a könyvek? Ezt a név további eredetének felgöngyölítésével igyekszünk megvilágítani.

Nomen est omen

A latinban a totale szót ’teljesen, mindenestül, tökéletesen’ értelemben használták, a liber azonban több különböző jelentéssel élt. Ezek közül most csak a liber főnevet emelnénk ki ’könyv, jegyzék, jegyzetfüzet, napló’ jelentéseiben, és a melléknevet ’szabad, meg nem kötött, őszinte’ értelmében. Maga a TotáLiber név összességében a következőképpen ragadható meg: mindent a könyvekről kötetlen stílusban, (internetes) napló formájában.

Minden, ami könyv

Mindenestül feldolgozni a könyvek világát nem is olyan egyszerű, hiszen nagyon sok minden tartozhat ide. Ezért rovatokba sűrítjük mindazt, amiről írunk. Az olvastuk rész ötlete született meg legelőször: megfogalmazni a véleményünket olyan könyvekről, amiket elolvastunk. Ezt is amolyan totaliter módon tesszük, mert nem mindig elégszünk meg a tartalom értelmezésével: elemezzük a címet, véleményezzük a borítót, értékeljük a tipográfiát, vagy éppen bíráljuk a nyelvi megfogalmazást.

Az ajánljuk rovatban olyan programokra hívjuk fel az olvasók figyelmét, ahova szerintünk érdemes elmenni. Nemcsak könyvbemutatókra, könyves rendezvényekre gondolunk itt, hanem kiállításokra, színházi előadásokra vagy éppen filmekre, amik valamilyen módon kapcsolatba hozhatók könyvekkel. Ezekre a programokra gyakran magunk is ellátogatunk, így aki lemaradt volna róluk, a jártunk vagy a láttuk alatt megtudhatja, mit hagyott ki.

Noha törekszünk totális képet festeni a könyvek világáról, mi sem lehetünk ott mindenütt. A megtudtuk rovatban olyan híreket közlünk, amikről mások révén értesültünk. Ugyanakkor igyekszünk a tudásunkat mindenestül átadni, így az eláruljuk alatt a könyvszakma kulisszatitkairól számolunk be közérthető módon.

Kik a totáliberisták?

A totáliberizmus hívei olyan emberek, akik szeretnek olvasni, szeretik a könyveket, a könyvek illatát, a borító színeit, a papír tapintását. Nem zárkózunk el azonban a technikai újdonságoktól sem, többek között e-könyv-olvasót is fogtunk már a kezünkben. A Totáliber alapító csapata ábécérendben:

jeva: Gyaloglás és olvasás — ezekhez ért. A természetjárás a kedvenc szabadidős elfoglaltsága, az olvasás a fiziológiai szükséglete. Érdekli a könyvkiadás. Hisz az élethosszig, életfogytig tartó tanulásban. Ha a szavakkal jobban bánna, írna. Szemmel tartja az orosz kultúrát. Véleménye szerint a mennyiség sosem alakul át minőséggé. A látszattal szemben előnyben részesíti a valóságot. Mindezek ellenére tipikus huszonegyedik századi realista.

mbs: Pár éve már a könyvszakma a mindene, nyugdíjig nem akar mást csinálni. A dolgokat eleddig csak egy szempontból látta, de mostanság belepillanthat a korrektúra, az imprimatúra és a screen check izgalmas világába. Örök kritikus, kételkedő és kishitű, az írással még csak barátkozik.

Mimo: Könyvet olvas, filmet néz, az írástól még kicsit fél. Ötletet ad, szerkeszt, feltölt, kutat, egyelőre a háttérben marad.

Nerina: Neve a görög mitológiából ered, az egyik Nereidát, vagyis tengeri nimfát hívták így. Nem csoda, hogy vonzódik a misztikumhoz, a valóságtól elrugaszkodó olvasmányokhoz. Az írás gyerekkora óta lételeme, előbb költött halandzsadalokat, mint hogy megtanult volna olvasni.

Pommelé: Mióta meggyőzték, hisz abban, hogy a könyvek igazából félkész művek, s maguk az Olvasók kellenek ahhoz, hogy befejezzék őket.

sven: Nem olvas eleget, pedig szereti a könyvet. Szereti megvenni, szereti a polcra tenni, szereti leemelni, felütni, de nem mindig ér a végére. A könyvkészítésbe csak mostanában kóstolt bele. Nevét egy kamaszkori regénykedvenc hősnőjétől kölcsönzi.

TataiTilde: Élete nagy kérdése, hogy mi lesz, ha nagy lesz. Gyerekkorában könyvtáros akart lenni, végül az élet egész másfelé sodorta. Amikor számokkal foglalkozott, akkor is a betűk közelébe vágyott. Könyvszeretetét leginkább egy idézet fejezi ki: „A jó szerzőkben nem azt szeretem, amit mondanak, hanem amit súgnak.” Írói álneve egy anagramma.

Ezzel a bejegyzéssel útjára indítjuk blogunkat. Olvassatok sokat, látogassátok a könyves programokat, és ha valamilyen észrevételetek van, írjátok meg nekünk a totaliber kukac gmail pont com címre.

A bejegyzés trackback címe:

https://totaliber.blog.hu/api/trackback/id/tr423273706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SimiEdo 2011.10.04. 13:05:25

Kötelességemnek éreztem hozzászólni az első bejegyzésetekhez :) Teljes felelősségem biztos tudatában kijelentem, hogy rendszeres olvasótok és hozzászólótok lesz a jövőben :)
Simike

SimiEdo 2011.10.04. 13:06:28

Javítás: Lesz helyett természetesen leszek :) Jobb lesz, ha vigyázok a klavimra ennyi korrektor között :P

Könyvélvező 2011.11.23. 10:43:45

Sziasztok! Ez nagyon jó blognak néz ki. Sztem kitehetnétek egy mélcímet, mert akkor meg lehetne titeket bombázni pár recenziós példánnyal. Én is adnék jó párat. Szóval, hova írhatok?

totaliber 2011.11.23. 10:46:44

@Könyvélvező: Nagyon köszönjük! A címünk: totaliber kukac gmail pont com. (A bemutatkozunk alatt is feltüntettük a cikk végén, de akkor még gondolkodunk rajta, hogy egy feltűnőbb helyre is kitegyük.)
(Nerina)
süti beállítások módosítása